مربا آلبالو
مربا از پختن میوه با شکر به دست میآید. این محصول معمولاً در ظرف دربسته نگهداری میشود مربا آلبالو از آن دسته مرباهایست که با شروع تابستان خانم های خانه دار و مادران ایرانی برای تهیه آن دست به کار می شوند.هر چند طرز تهیه این مربا تا حدودی زمان بر است اما نتیجه آن انقدر دل چسب است که به تمام زحماتش می ارزد.امروزه مرباهای گوناگونی تقریبا با تمام میوه های فصل های مختلف تهیه می شود اما از زمان های قدیم مربا آلبالو طرفداران زیادی داشته و همچنان دارد و در واقع میوه های تابستانی را می توان پیشتاز در تبدیل شدن به مربا دانست از جمله میوه های دیگری که مرباهای خوش طعمی را در تابستان برای ما به وجود می آورند توت فرنگی ، انجیر و هویج هستند علاوه بر این مرباهای معروف در حال حاضر خیلی از میو های دیگر وجود دارند که علاوه بر خود میوه پوستشان را نیز تبدیل به میوه می کنند میوه های همچون پرتقال و هندوانه از این دسته اند.آلبالو میوه ایست که مربوط به جنوب غرب آسیا و اروپا می باشد.درخت آلبالو اصلا در ایران بوده است و از ایران به کشورهای دیگر رفته و کشت شده است. منطقهای که در قدیم درختان آلبالوی فراوان داشته در منطقه وسیعی از آناتولی ترکیه تا دریای خزر بوده است.در حال حاضر در مناطق مختلف ایران درخت آلبالو و میوه آن وجود دارد و بعضی سالها محصول فراوانی دارد که از آن به عنوان میوه استفاده میشود یا آن را خشک میکنند و یا از آن شربت و مربا و یا آلبالوپلو و یا خورش آلبالو درست میکنند.میوه آن ترش مزه و سرخ رنگ است.در ترکیه،یونان و قبرس با درآوردن هستۀ آلبالو و جوشاندن آن با شکر مربا درست میکنند.با مخلوط کردن آب مربای آلبالو و آب خنک شربت درست میکنند.آلبالو میوهای که برای بیماران قلبی و روماتیسمی فوقالعاده مفید است و زیبایی و طراوت خانمها را تضمین میکند.ارزش غذایی آلبالو زیاد نیست و صد گرم آلبالو فقط ۷۰ کالری دارد. آلبالو دارای ویتامین آ، ب و ث است.املاح معدنی آلبالو عبارت است از آهن، کلسیم، فسفر، کلر، گوگرد، منیزیم، سدیم، پتاسیم، مس، روی، منگنز و کوبالت.قند آلبالو از نوع لولوز است و برای اشخاصی که دیابت دارند جذب آن آسان است.مربا را می توان در زمان صبحانه مصرف کرد تا قند بدن تامین شود از جمله انواع دیگر صبحانه می توان به : مربا توت فرنگی ، نان شیرین صبحانه ، نان تست و کالباس و خاخرما اشاره کرد.
مواد لازم
- آلبالو :۱ کیلو
- شکر : ۱.۵ کیلو
- آبلیمو : ۱ قاشق غذاخوری
- وانیل : در صورت تمایل(۱ قاشق مربا خوری)
مراحل پخت
- مرحله ۱
ابتدا آلبالوها را شسته و تمیز می کنیم.
- مرحله ۲
یک ظرف پیرکس آماده کرده و هسته آلبالوها را از آنها خارج کرده داخل ظرف می ریزیم (یا با هسته گیر یا اینکه آلبالو را بین دو انگشت شست و اشاره کمی ورز داده تا آلبالو شل شود بعد با کمی فشار هسته را از قسمتی که آلبالو سوراخ است خارج میکنیم به نحوی که آلبالو شکل اولیه خود را حفظ کند) .
- مرحله ۳
درحال انجام اینکار لایه ای از آلبالو راکه در ظرف ریخته و ته آن را پوشاند یک لایه شکر می پاشیم به طوریکه شکر روی آلبالو را بپوشاند و دوباره یک لایه آلبالو , اینکار را ادامه داده تا شکرها و آلبالو ها لایه لایه درون ظرف را پر کند .
- مرحله ۴
سپس آنرا به مدت نصف روز یا بیشتر داخل یخچال میگذاریم تا آلبالو کاملاً آب بیندازد .
- مرحله ۵
آلبالوها را داخل قابلمه می ریزیم و بقیه شکری که از ۵/۱ کیلو اضافه آمده را نیز درون قابلمه می ریزیم (بهتر است از قابلمه ی بزرگ استفاده کنیم تا هنگام جوش آمدن مربا سر نرود) .
- مرحله ۶
وقتی آلبالو ها جوش آمد تقریباً یک ربع تا بیست دقیقه زمان داریم تا مربا آماده شود .
- مرحله ۷
در این زمان زیر شعله را زیاد کرده و مرتباً کفهای بالا آمده را با یک کفگیر از سطح مربا جمع میکنیم بطوریکه تمام کفها گرفته شود
- مرحله ۸
پس از آنکه کف ها گرفته شد شعله را کم می کنیم و مقداری وانیل به مربا اضافه می کنیم تا عطر خوبی مربا بگیرد.
- مرحله ۹
بعد از بیست دقیقه زیر شعله را خاموش کرده و ۱ قاشق غذاخوری آبلیمو اضافه میکنیم و میگذاریم مربا سرد شود .(می توانید آبلیمو را قبل از خاموش کردن گاز نیز اضافه کنید).
- مرحله ۱۰
در نهایت مقداری از آب مربا را به عنوان شربت جدا کرده و مربا را نیز در ظرف مورد نظر میریزیم .
دستور تکمیلی این غذا
- بهتر است آلبالو ها و شکر را بگذارید تا آب بیندازد و این در کیفیت مربا تاثیر میگذارد.
- بهتر است تمام کف مربا را قبل از سرد شدن از روی سطح آن جمع کنید .
- این مربا احتیاج به اضافه کردن آب ندارد فقط ته ظرف را بعد از خالی کردن آلبالوها میتوان کمی آب ریخت تا شکرهای ته آن حل شود سپس آن را داخل قابلمه مورد نظر می ریزیم.
- بهتر است مربا را زیاد نجوشانیم چون رنگ آن تیره می شود.
- حرارت مربا نباید زیاد باشد زیرا هم باعث میشود رنگ آن خیلی تیره شده و همچنین خیلی سریع سر میرود. مخصوصا مرباهایی مثل آلبالو و توت فرنگی این ویژگی را بیشتر دارند.
- نکته دیگر اینکه که نباید در قابلمه را کامل ببندید . این موضوع هم باعث تیره شدن و همچنین سر رفتن مداوم مربای شما میشود.
- مربا تا زمانی که ولرم است و کاملا سرد نشده رقیق تر از واقعیتش به نظر میرسد. پس مراقب باشید به اشتباه نندازدتان. از رنگش هم تا حدی میشود تشخیص داد. پس وقتی مربا به رنگ دلخواهتان رسید میتوانید زیرش رو خاموش کنید. چون هرچی بیشتر بماند تیره تر و غلیظ تر می شود.
- با هسته آلبالوها هم می توانید چای آلبالو درست کنید.