مرغ شکم پر
از غذاهای محلی استان کهکیلویه و بویر احمد مرغ شکم پر است. این غذا انواع مختلفی دارد و در شهرهای شمالی نیز به گونه ای دیگر تهیه می شود. این غذا معمولا در مناسبت های خاص و مراسم های مهم تهیه می شود .مرغ شکم پر را در قدیم در داخل قابلمه و روی گاز و یا در کوره تهیه می کرده اند اما امروزه با پیشرفت تکنولوژی می توان این خوراک خوشمزه را در فر و ماکروفر نیز تهیه کرد که البته بسیار راحت تر است. مرغ شکم پر به این معناست که مرغ کامل بوده و تکه تکه نمی شود فقط محتویات داخل شکم مرغ را خالی کرده و موادی به دلخواه که باعث تغییر طعم مرغ شود را به آن اضافه می کنند. در مواد داخلی این غذا از رب انار نیز استفاده می شود.رب انار که به عنوان چاشنی غذا و افزودنی استفاده میشود، از جوشاندن و غلیظ کردن آب انار به دست میآید .برای تهیه رب انار اگر دانههای انار تحت فشار بیش از حد قرار گیرند، آب انار تلخ میشود. در روش سنتی تولید رب انار در ایران، پس از آبگیری انار، آب آن را در ظرفهای مسی ریخته و ساعتها میجوشاندند تا به غلظت عسل برسد.مصرف رب انار میزان کلسترول خون را کاهش داده و موجبچربی سوزی و لاغری شکممی شود.فراوردههای تهیه شده از انار که که مهمترین آن رب انار است، به عمق بافتها نفوذ کرده و از تجمع چربیها جلوگیری می کند.در برخی از شهرها از انواع سبزی های محلی برای پر کردن شکم مرغ استفاده می شود اما در اینجا مواد داخل آن متفاوت است که در ادامه و در قسمت طرز تهیه توضیح می دهیم. غذاهای بسیاری می توان با مرغ تهیه کرد از جمله خورش ناردون مازندران، فیله مرغ فر پز فرانسه و خورش مرغ آذربایجان شرقی از آن دسته اند.
مواد لازم
- مرغ کامل متوسط : ۱ عدد
- کشمش : ۲ قاشق غذاخوری
- زرشک : ۲ قاشق غذاخوری
- پیاز : ۱ عدد
- مغز گردو : ۱ قاشق غذاخوری
- رب گوجه فرنگی : ۱ قاشق غذاخوری
- رب انار : ۴ قاشق غذاخوری
- روغن : به مقدار لازم
- نمک : به مقدار لازم
- فلفل : به مقدار لازم
- زردچوبه : به مقدار لازم
مراحل پخت
- مرحله ۱
ابتدا مرغ را حدود یک ساعت داخل آب نمک بخوابانید.
- مرحله ۲
سپس مقدار پیاز خلالی شده،فلفل دلمه ای ، نمک، آبلیموو زعفران را با هم مخلوط کرده و مجدد مرغ را در آن می خوابانیم تا هم بوی ظخم مرغ گرفته شود و هم مرغ طعم دار گردد.
- مرحله ۳
پس از مراحل بالا کشمش ، زرشک ، پیاز داغ ، مغز گردو و رب انار را باهم مخلوط کره و تفت می دهیم.
- مرحله ۴
مخلوط آماده شده را در شکم مرغ ریخته و با نخ و سوزن کامل می دوزیم به شکی که چیزی از شکم مرغ بیرون نزند.
- مرحله ۵
مرغ را در روغن تفت می دهیم تا کمی پوست آن تغییر رنگ دهد.
- مرحله ۶
سپس مرغ را در آب و نمک و کمی رب گوجه و رب انار می پزیم تا کاملا مغز پخت شود.
دستور تکمیلی این غذا
- می توانید به جای کشمش از آلو یا برگه زردآلو استفاده کنید.
- روغنی که مرغ در آن تفت داده شده را به غذا اضافه نکنید زیرا کالری غذا را بالا می برد.
- این غذا را هم می توان با نان و هم می توان با برنج سرو کرد.
- برای تفت دادن از حرارت ملایم استفاده کنید.
- در صورت تمایل می توانید برای مواد داخل شکم مرغ از سبزی هم استفاده کنید که شامل(جعفری ، گشنیز ، نعنا و ترخون ) می باشد.
- بهتر است یک روز قبل مرغ را کامل مزه دار کنید تا بوی زخم آن از بین برود.به این صورت که مرغ را شسته سپس نمک ، فلفل ، پیاز خرد شده و آبلیمو را با هم مخلوط کرده و به تمام قسمت های مرغ بمالید و مرغ را داخل کیسه ای در یخچال گذاشته تا مواد خوب به خورد مرغ برود سپس مراحل بعد را انجام دهید.
- این غذا وعده مناسبی جهت ناهار و شام و مهمانی های مجلسی می باشد.
- مغز گردو حاوی اسیدهای چرب امگا ۳ است و مصرف آن فرد را در برابر حمله قلبی محافظت می کند.
- به افراد چاق یا دارای اضافه وزن توصیه می گردد که از آب این غذا به علت بالا بودن چربی آن استفاده نکنند.
- رب انار همانند انار حاوی پلی فنل هاست که باعث پایین آمدن کلسترول بد خون شده و اجازه نمی دهد صفحات چربی در عروق تولید شوند.
- زرشک به کار رفته در این غذا ، دارای خواص آنتی اکسیدانی و آنتی بیوتیکی است و محتوای ویتامین C آن بسیار بالا می باشد. برای درمان سنگ کیسه صفرا و بیماریهای کبدی موثر می باشد.
- این غذا منبع خوبی از آهن و روی می باشد.