مسقطی
مسقطی یکی از دسرهای معروف لارستان استان فارس است .این شیرینی یکی از معروف ترین شیرینی و دسرهای ایران است که بسیار لذیذ و مقوی است.در ماه رمضان و همچنین در ایام عید نوروز و مناسبت های خاص شیرینی مسقطی گزینه خوبی می تواند باشد.معمولا مسقطی ها را به نام مسقطی لاری می شناسند.این شیرینی حدود دو قرن پیش از بندر مسقط در کشور عمان وارد ایران و بندر خلیج فارس شد و امروزه در جنوب استان فارس در شهر لار تهیه می شود.مسقطی را در واقع می توان نوعی حلوا نامید که در سال ۱۳۹۴ به عنوان حلوا مسقطی در سازمان استاندارد ملی به ثبت رسید و شرایط صادارت آن نیز فراهم شد.مهموترین ماده ای که در این شیرینی استفاده می شود نشاسته است.در برخی از شهرها برای تهیه این نوع شیرینی از نشاسته گل استفاده میکنند .پودر نشاسته گل در صنعت شیرینی پزی برای پف دادن به شیرینی استفاده می شود.البته اکثرا از نشاسته معمولی استفاده می کنند اما اگر نشاسته گل در دسترستان بود می توانید از این نشاسته نیز استفاده کنید.گندم، ذرت و سیبزمینی از جمله گیاهانی هستند که نشاسته فراوانی در آنها وجود دارد. اگر از نشاسته به عنوان یک ماده غذایی برای تهیه انواع مختلف سسها و چاشنیها استفاده شود غلظت آن به میزان قابلتوجهی افزایش پیدا میکند.برخی از خواص نشاسته گندم به شرح زیر است :نشاسته مغذی و کمی قابض است.سرمهی آن با شیر زنان و یا سفیدهی تخممرغ مسکن حرارت چشم و آبریزش آن است. نرمکنندهی سینه و ضد خفقان میباشد.نشاسته گلو را نرم میکند، سرفه و درد سینه را تسکین میدهد.خوردن پختهی آن با نبات و روغن بادام نیم گرم مانع خونریزی سینه است. نشاسته گلو را نرم میکند، سرفه و درد سینه را تسکین میدهد. تنقیهی آن جهت زخم معده و ضماد آن با سرکه جهت رفع خناق و ورمهای گرم مخصوصا ورمهای لثه مفید است.مالیدن آن با زعفران روی محل نیش حشرات سمی نافع است.از انواع دیگر شیرینی های سنتی ایران می توان به زولبیا ، بامیه ، کیک باقلوا و نان خرمایی اشاره کرد.
مواد لازم
- شکر : ۳۰۰ گرم
- نشاسته : ۱۵۰ گرم
- کره : ۱۲۵ گرم
- گلاب : ½ لیوان
- آب سرد : ۴ لیوان
- آبلیمو : ۱ قاشق غذاخوری
- زعفران : به میزان لازم
- خلال پسته : به میزان لازم
- خلال بادام : به میزان لازم
مراحل پخت
- مرحله ۱
ابتدا باید نشاسته را با آب سرد مخلوط کنیم تا نشاسته کاملا در آب حل شود.
- مرحله ۲
بهتر است در انتها مخلوط آب و نشاسته را از صافی عبور دهیم تا کاملا صاف و یکدست شود.
- مرحله ۳
حالا مخلوط آب و نشاسته را در یک قابلمه می ریزیم.
- مرحله ۴
روی حرارت قرار می دهیم.
- مرحله ۵
حرارت باید ملایم باشد تا در پایان کار مسقطی خشک نشود.
- مرحله ۶
در این مرحله شکر را به قابلمه اضافه می کنیم و خوب مخلوط می کنیم تا شکر کاملا در آب حل شود.
- مرحله ۷
مقداری زعفران دم می کنیم و به مواد اضافه می کنیم.
- مرحله ۸
هم زدن مواد را ادامه می دهیم تا نشاسته غلیظ شود.
- مرحله ۹
پس از اینکه نشاسته خودش را گرفت گلاب و کره را به نشاسته اضافه می کنیم و خوب مخلوط می کنیم.
- مرحله ۱۰
حالا دیواره های قالبی که برای ریختن مسقطی در نظر گرفته ایم را با کمی روغن چرب می کنیم.
- مرحله ۱۱
به این دلیل باید قالب را چرب کنیم تا مسقطی وقتی خودش را گرفت راحت از آن خارج شود.
- مرحله ۱۲
سپس مواد را داخل قالب می ریزیم و روی آن مقداری خلال پسته و خلال بادام می ریزیم و در یخچال قرار می دهیم حدود ۲ ساعت تا خودش را بگیرد.
- مرحله ۱۳
پس از اینکه مسقطی خودش را گرفت آنرا به آرامی از قالب خارج می کنیم و به شکل دلخواه برش می زنیم ( اکثرا به شکل لوزی برش می زنند ) و در بشقاب می چینیم.
دستور تکمیلی این غذا
- اگر هل را آسیاب کنید و داخل مواد بریزید باعث می شود رنگ مسقطی شما تغییر کند. بهتر است دانه های هل را داخل یک توری قرار دهید و داخل مواد مسقطی قرار بدهید تا طعم و بوی هل وارد مواد مسقطی شود. در پایان کار هم براحتی می توانید توری حاوی هل را خارج کنید.
- مسقی را هم می توان سفید تهیه کرد و هم به رنگ زرد در آورد که برای زرد شدن از زعفران استفاده می شود.
- حتما از نشاسته مرغوب استفاده کنید زیرا اگر مرغوب نباشد خوب نمی بندد.
- اگر دوست دارید که مسقطی شیرین تر شود می توانید میزان بیشتری شکر استفاده کنید.
- از مسقطی می توانیم هم به عنوان دسر استفاده کنیم هم به عنوان شیرینی.