میرزا قاسمی
میرزاقاسمی یکی از غذاهای محلی استان گیلان(رشت) است که طرفدران خاص خود را دارد در واقع هر کسی که بادمجان دوست دارد به این غذا نیز علاقه مند است.در تهیه این غذا از موادی همچون بادمجان ، تخم مرغ و سیر استفاده می شود که در واقع مهم ترین مواد این غذا می باشند.شاید برایتان جالب باشد که بدانید میرزا قاسمی چطور به وجود آمده است.این غذا توسط فردی به نام میرزا قاسم خان قاجار ابداع شده است.این فرد در سال ۱۲۳۰ هجری شمسی حاکم گیلان بود و علاقه خاصی به آشپزی داشتند ایشان در سال ۱۲۳۹ از مخلوط کردن موادی که در بالا گفته شد این غذای خوشمزه یعنی میرزاقاسمی را ابداع کردند و دستور تهیه این خوراک خوشمزه را در میان مردم گیلان رواج دادند که امروز علاوه بر مردم گیلان ، تقریبا تمام مردم ایران این غذا را دوست دارند و اکثرا یا در منازل و یا در سفر به شمال ایران این غذای خوشمزه را تهیه می کنند.همان طور که گفتیم مهمترین ماده این غذا بادمجان است.از ویتامین های موجود در بادمجان می توان به ویتامین های گروهB ، ویتامین A و C و مواد معدنی مختلف از جمله کلسیم، فسفر، مس، گوگرد، منیزیم، پتاسیم و آهن اشاره کرد.بادمجان سرشار از انواع آنتیاکسیدان، ویتامینها و فیبر غذایی است. این مواد دارای خاصیت ضد سرطانی، ضدکلسترول بد خون و ضد ویروس می باشند. مطالعات محققان نشان داده آنتی اکسیدان ناسونین موجود در بادمجان، اجازه نمی دهد رگ های خونی جدیدی تشکیل شود و تومورهای خوش خیم را به تومورهای بدخیم تبدیل کند. همچنین به دلیل ذخیره فیبر زیاد بادمجان، مصرف آن در پیشگیری و درمان سرطان روده بزرگ بسیار موثر است.از خواص دیگر بادمجان حفظ سلامت و تقویت قلب است. مصرف این ماده غذایی، عملکرد بطن چپ قلب را تقویت کرده و شدت سکتههای قلبی را کاهش میدهد. همچنین خوردن بادمـجان گرفتگی رگها را باز می کند و شخص را از خطر سکته قلبی محفوظ می دارد.از دیگر غذاهای گیلانی می توان به کال کباب ، شش انداز و بادمجان شکم پر اشاره کرد.
مواد لازم
- بادمجان : ۱ کیلو
- سیر : ۴-۵ حبه
- تخم مرغ : ۲ عدد
- گوجه فرنگی بزرگ : ۲ عدد
- نمک : به مقدار لازم
- فلفل : به مقدار لازم
- زردچوبه : به مقدار لازم
- روغن : به مقدار لازم
مراحل پخت
- مرحله ۱
ابتدا بادمجان را با پوست کباب می کنیم.
- مرحله ۲
سپس پوست آن را گرفته و با گوشت کوب له می کنیم.
- مرحله ۳
سیر کوبیده را در ماهیتابه با شعله کم و همراه فلفل و زردچوبه سرخ می کنیم.
- مرحله ۴
سپس به سیر پخته شده تخم مرغ ها را اضافه می کنیم و با هم هم می زنیم.
- مرحله ۵
در ماهیتابه دیگری بادمجان له شده را با شعله ملایم سرخ می کنیم و به آن گوجه هایی که پوستشان را گرفته و رنده کرده ایم می افزاییم و مرتب هم می زنیم تا ته نگیرد.
- مرحله ۶
در انتها مخلوط سیر سرخ شده و تخم مرغ را همراه نمک به غذا اضافه می کنیم و با هم ، هم می زنیم و فرصت می دهیم تا غذا آماده شود.
دستور تکمیلی این غذا
- برخی در ترکیب این غذا از گوجه فرنگی استفاده نمی کنند و برخی دیگر تخم مرغ را جدا از سیر به غذا اضافه می کنند.
- بهتر است بادمجان و گوجه فرنگی های کاملا رسیده جهت طبخ انتخاب شوند.
- بادمجان های دارای تخم در قسمت وسط جهت پخت مناسب نیست.
- استفاده از فر برای کبابی کردن بادمجان ، به پخت مناسب تر و بهتر آن کمک می کند.
- روغن مخصوص سرخ کردنی در حداقل مقدار استفاده گردد.
- در صورتی که افراد خانواده محدودیت پزشکی در خصوص مصرف تخم مرغ نداشته باشند ، توصیه می گردد جهت افزایش پروتیین از تخم مرغ بیشتری استفاده شود.
- هرگز به میرزا قاسمی شمالی پیاز داغ اضافه نکنید.
- میتوانید گوجه فرنگیها را نیز کبابی کنید که به این ترتیب عطر بینظیری در خانهتان میپیچد.
- این غذا وعده مناسبی برای شام و پیش غذا می باشد.
- در ماه رمضان غذای مناسبی برای افطار است.
- در صورت مصرف بالای روغن در این غذا در افراد میانسال و افراد دارای اضافه وزن با احتیاط مصرف شود. لیکن در صورت استفاده از حداقل روغن در طبخ ، کالری این غذا برای افراد مبتلا به اضافه وزن و چاقی مناسب خواهد بود.
- بادمجان علاوه بر داشتن فیبر ، ویتامین ها و مواد معدنی گوناگون ، دارای مواد آنتی اکسیدانی است .تاثیری که بادمجان بر کلسترول دارد نه تنها به دلیل نیاسین موجود در آن است بلکه به دلیل مواد فیتونوترینت های دیگری که در بادمجان وجود دارد نیز می باشد.
- مصرف بادمجان در برخی ار افراد حساسیت زا می باشد که علایم این حساسیت عمدتا شامل سوزش دهان ، گلو و کاهی بروز احساس خارش در همین اندام ها و ناراحتی های مقطعی گوارشی است.لذا مصرف آن در افراد مبتلا به آلرژی توصیه نمی شود.
- این غذا از نظر میزان فیبر مناسب بوده و برای افراد دچار یبوست قابل توصیه است.