نان گاتا
نان گاتا یکی از انواع نان های فانتزی می باشد که امروزه طرفداران زیادی را به خود جذب کرده است.طعم این دسر بینظیر است.این نان یکی از معروف ترین نان های کشور ارمنستان است و به نان گاتا ارمنی معروف می باشد.این نان را امروز شما در اکثر سوپر مارکت ها و مراکز خرید نان فانتزی پیدا می کنید و وعده بسیار مناسبی برای صبحانه و عصرانه می باشد.داخل این نان مواد مغذی همچون گردو و کشمش وجود دارد و می توانید بدون پنیر، مربا و یا هر چیز دیگری آن را به تنهایی میل کنید.این نان در ارمنستان به عنوان یک نان سنتی در اعیاد به خصوص عید کریسمس تهیه می شود.این نوع نان به دلیل داشتن کره یا مارگارین در بافتش بسیار ترد می باشد و به همین دلیل می توان آن را برای مدت طولانی نگه داری کرد. خیلی از ارمنی ها این نان را خود در خانه تهیه می کنند.شاید این نان در ایران تنها یک نوع باشد ولی در کشور ارمنستان انواع مختلفی از این نان موجود است.یکی از انواع محبوب گاتا koritz یا khoriz نامیده میشود که شکل مثلثی دارد.این نان را میتوان یک مدل شیرینی هم برشمرد. شاید به خاطر اینکه قدیمها گاتا را در تنور میپختند. داخل گاتا را معمولا با مغز آجیلهای مختلف پر میکنند اما گاتای گردو از همه محبوبتر است. گاتا با خود داستانهایی قدیمی نیز دارد. در برخی از روایات قدیمی آمده است که قبل از پخت گاتا در داخل خمیر آن یک سکه قرار میدادند و میگفتند سکه به هر فردی برسد، او خوشبخت خواهد شد.گاتا چه شیرینی باشد چه نان، در هر صورت بسیار خوشمزه و شیرین است و میل کردن آن همراه با چای یا شیر بسیار میچسبد. گاتا را نیز مانند نان یا شیرینیهای دیگر میتوان در خانه پخت و تهیه کرد. فقط همه چیز بستگی به میزان مهارت و تجربهی شما دارد.از انواع دیگر نان ها می توان به : واتروشکا ، نان آچما ، پدفته و کلانه اشاره کرد.
مواد لازم
- مواد لازم برای تهیه خمیر نان گاتا:
- کره : ۲۵۰ گرم
- بیکینگ پودر : ۱/۴ ق چایخوری
- آرد : ۵۰۰ گرم
- مایه خمیر : ۱/۲ ق چایخوری
- نمک : به مقدار لازم
- تخممرغ : ۳ عدد
- شیر : نصف پیمانه
- مواد لازم برای تهیه مغز گردویی نان گاتا:
- آرد : ۱ پیمانه
- شکر : نصف پیمانه
- کره : ۱۰۰ گرم
- گردو : به میزان دلخواه
- دارچین (اختیاری) : به میزان دلخواه
- هل (اختیاری) : به میزان دلخواه
مراحل پخت
- مرحله ۱
طرز تهیه (خمیر نان گاتا):
- مرحله ۲
ابتدا باید تخممرغ را با شیر مخلوط کنید.
- مرحله ۳
سپس مایه خمیر و کره را نیز به مواد قبلی(تخم مرغ) اضافه کرده و خوب مخلوط کنید.
- مرحله ۴
حالا مواد خشک یعنی آرد، بیکینگ پودر و نمک را باهم الک کرده و به مواد قبلی اضافه کنید.
- مرحله ۵
مواد را خوب ورز دهید تا حدی که به دست نچسبد.
- مرحله ۶
خمیر آمادهشده را حدود نیم ساعت استراحت دهید.
- مرحله ۷
بعد از نیم ساعت، خمیر عملآمده را به ۴ قسمت تقسیم کنید.
- مرحله ۸
حالا به سراغ درستکردن مغز نان گاتا بروید.
- مرحله ۹
طرز تهیه مغز گردو و دارچین :
- مرحله ۱۰
ابتدا ۱ پیمانه آرد را تفت دهید.
- مرحله ۱۱
سپس شعله را خاموش کرده و آن را کنار بگذارید تا خنک شود.
- مرحله ۱۲
حالا شکر، کره نرمشده و گردوی خردشده را به آن اضافه کنید.
- مرحله ۱۳
دارچین و در صورت تمایل مقداری هل نیز به مواد اضافه کنید.
- مرحله ۱۴
حالا که خمیر نان گاتا و مواد مغز نان آماده شده، سراغ تهیه نان بروید.:
- مرحله ۱۵
خمیر را داخل دست، به شکل کاسه فرم داده و از مواد میانی داخل خمیر بگذارید و خمیر را با دست بسته و آن را به شکل گرد درآورید.
- مرحله ۱۶
با نوک قاشق روی آن طرح بیندازید و مجددا برای نیم ساعت دیگر خمیر را استراحت دهید.
- مرحله ۱۷
فر را با دمای ۱۷۰ درجه سانتیگراد گرم کنید.
- مرحله ۱۸
داخل سینی فر کاغذ روغنی قرار داده و آن را کمی چرب کنید.
- مرحله ۱۹
یک عدد تخممرغ را شکسته و زرده آن را همراه با کمی زعفران مخلوط کنید و به عنوان رومال، با برس روی خمیرها بمالید.
- مرحله ۲۰
سطح روی خمیر را با نوک چنگال چند سوراخ بزنید و سینی فر را به مدت ۳۰ تا ۳۵ دقیقه داخل فر قرار دهید.
- مرحله ۲۱
بعد از این مدت نان شما آماده خوهد شود.