واویشکا
واویشکا یک غذای سریع و در عین حال خوشمزه از خطه سرسبز گیلان است.این غذا یک نوع خوارک است که هم می توان با نان مصرف کرد و هم در کنار برنج آن را نوش جان کرد.واویشکا را می توان به صورت های مختلف و با گوشت های مختلف تهیه کرد از جمله گوشت چرخ کرده ، گوشت تکه ای ، گوشت مرغ و جگر.این بستگی به سلیقه شما دارد که آن را چگونه تهیه کنید.این غذا در واقع یک غذای روسی است که در گیلان طرفدار پیدا کرد و از آنجا در سراسر ایران منتشر شد.نوع اصلی این غذا با گوشت تکه ای تهیه می شود .احتمالا این غذا در زمان جنگ جهانی دوم و در حمله روس ها به ایران وارد گیلان شده است.ترکیبات این غذا شامل گوشت ، پیاز و گوجه فرنگی است که البته در نوع مدرن آن قارچ و فلفل دلمه ای نیز استفاده می شود.
این میوه امروزه به روشهای مختلفی، بهطور خام یا بهعنوان یکی از مواد لازم برای تهیهٔ غذا، انواع سس و نوشیدنی مصرف میشود و بخش مهمی از رژیم غذایی مردم بسیاری از کشورها را تشکیل میدهد.
گوجه فرنگی دارای ویژگیهایی هست که وقتی همراه با سایر چربیهای مفید مثل آوکادو یا روغن زیتون، مصرف شود، جذب کارتینوئیدهای گیاه شیمیایی در گوجهفرنگی، ۲ تا ۱۵ مرتبه بیشتر میشود.با مصرف گوجه فرنگی هم لاغر می شوید و هم دچار بیماری های قلبی نخواهید شد. گوجهفرنگی بخش مهمی از رژیمهای غذایی مدیترانهای را تشکیل میدهد. در بسیاری از غذاهای مدیترانهای از گوجهفرنگی یا سس آن استفاده میشود.خانم های باردار تا میتوانند گوجه فرنگی بخورند. وقتی خانمهای شیرده از محصولات گوجهفرنگی استفاده کنند، غلظت لیکوپن شیرشان افزایش مییابد. در این مورد، بهتر است گوجهفرنگی پخته باشد. محققان همچنین دریافتهاند که خوردن محصولات گوجهفرنگی مثل سس گوجه بیشتر از خوردن گوجهفرنگی تازه، غلظت لیکوپن را در شیر مادر افزایش میدهد.از دیگر غذاهای گیلانی می توان به : فسنجان گیلانی، خورش غوره مسما و ترش واش خورش اشاره کرد.
مواد لازم
- گوشت چرخ کرده : نیم کیلو
- تخم مرغ : ۱ عدد
- گوجه فرنگی متوسط : ۳ عدد
- پیاز متوسط : ۲ عدد
- نمک : به مقدار لازم
- فلفل : به مقدار لازم
- زردچوبه : به مقدار لازم
- روغن : به مقدار لازم
- آبغوره : به مقدار لازم
مراحل پخت
- مرحله ۱
ابتدا پیازها را خرد کرده همراه با زردچوبه سرخ می کنیم تا به رنگ طلایی در آید.
- مرحله ۲
گوشت چرخ کرده را به پیاز اضافه کرده و تفت می دهیم.
- مرحله ۳
گوجه فرنگی ها را پوست کنده خرد می کنیم و مواد در حال پخت اضافه می کنیم.
- مرحله ۴
سپس به همراه نصف لیوان آب ، ترشی و کمی نمک و فلفل در غذا بریزید و بگذارید تا با در بسته به مدت ۴۵ دقیقه بپزد و آب آن کم شود.
- مرحله ۵
در این مرحله می توانید ترشی و نمک غذا را تنظیم کنید.
- مرحله ۶
زمانی که آب خورش کم شد یک تخم مرغ روی غذا بشکنید.
- مرحله ۷
پس از اینکه تخم مرغ پخت غذای شما آماده است.
دستور تکمیلی این غذا
- این غذا هم با نان و هم با برنج سرو می شود.
- به جای گوشت می تواند از مرغ ، مرغابی یا خوتکا ، سنگدان مرغ ، دل و جگر قلوه گوسفند استفاده کنید و البته نحوه پخت ها تقریبا یکی است و تفاوت چندانی ندارد.
- به جای آبغوره می توانید از آب نارنج یا آب انار ترش نیز استفاده کنید.
- سعی شود غذا با حداقل مقدار روغن تهیه شود. و چربی های اضافه گوشت یا مرغ قبل از استفاده گرفته شود.
- در هنگام استفاده از دل و جگر قلوه از سلامت آنها اطمینان حاصل کنید.
- آب این غذا خیلی کم است و تقریبا خورش باید غلیظ باشد.
- در نوعی که جگر در آن استفاده می شود تخم مرغ وجود ندارد و جگرها باید خوب پخته شوند.
- اگر از جگر سفید استفاده می کنید ابتدا آن را خوب بپزد و بعد تکه تکه کنید.
- این غذا وعده مناسبی برای نهار و شام می باشد.
- در ماه رمضان غذای مناسبی برای افطار است.
- این غذا از نظر میزان کالری ، پروتیین ، آهن و روی مقوی و مغذی است و برای کودکان و نوجوانان و نیز مادران باردار غذای مناسبی است.
- گوجه فرنگی حاوی آنتی اکسیدان های مهمی است که در پیشگیری از بسیاری از سرطان ها ( از جمله سرطان پروستات ) و بیماری های قلبی عروقی نقش دارند.
- مصرف این غذا به همراه سالاد و یا سبزیجات مواد مغذی آن را تکمیل می کند.