پلو کدو حلوایی
پلو کدو حلوایی یکی از خوشمزه ترین و قدیمی ترین غذاهای شمال ایران و به خصوص مازندران است. این غذا به دلیل طعم شیرین و رنگ جالبی که دارد علاوه بر بزرگسالان، توجه کودکان را نیز جلب می کند. کدو حلوایی طعم شیرینی دارد که بدون مواد افزودنی قندی در اعیاد و به ویژه شب یلدا پخته شده و افراد خانواده میل می کنند. این طعم شیرین شاید به تنهایی مورد پسند برخی افراد نباشد، اما باید دانست که با استفاده کدو حلوایی در این پلو به همراه انواع ادویه ها و چاشنی ها می توان طعم آن را مطابق میل تغییر داد. کدو حلوایی علاوه بر پلو ها و مصرف اعیادی چون شب یلدا در انواع خورش ها و مرباها نیز به میزان فراوانی استفاده می شود.طعم این غذا بینظیر است.
کدو حلوایی از خانواده کدوها است و از گروه میوه هایی با ابعاد بزرگ و شیرین از جمله خربزه ها و هندوانه ها محسوب می شود. گیاه این میوه دارای برگ های پهن است که از برگ، دانه و پوست این میوه نیز استفاده های گوناگون دارویی و آشپزی می شود. بیشترین ماده ای که در کدو حلوایی یافت می شود، ویتامین A است که در درمان و تقویت قوه بینایی بسیار مفید می باشد. کدو حلوایی در طب سنتی به عنوان تب بر و ضد حساسیت کاربرد فراوان دارد. از دیگر خواص کدو حلوایی می توان به تقویت ذهن، مقاومت بافت بدنی، رفع بی خوابی، درمان خستگی و نیز درمان گلو درد و افرایش دهنده اشتها اشاره کرد.
این پلو خوشمزه را می توان در دو وعده ناهار و یا شام به صورت تنها و یا همراه خورش های متفاوت نوش جان کرد. از دیگر پلوهای مشابه می توان به پلو یونانی ، بریان ماهی ، چشم بلبلی پلو و کلم پلو شیرازی اشاره داشت.
مواد لازم
- برنج : دو و نیم پیمانه
- گوشت چرخ کرده:۲۵۰ گرم
- پیاز رنده شده: ۱ عدد
- کره: ۱۰۰ گرم
- نمک: به مقدار لازم
- شکر: ۲ قاشق سوپ خوری
- کدوحلوایی پوست کنده : ۳۰۰ تا ۴۰۰ گرم
- پیاز داغ: ۳ قاشق سوپخوری
- ادویه پلویی: ۱ قاشق چایخوری
- فلفل قرمز: نصف قاشق چایخوری
- زعفران دم کرده: ۱ قاشق سوپخوری
- تخم مرغ :۲ عدد( در صورت دلخواه)
مراحل پخت
- مرحله ۱
ابتدا برنج را در آب نمک بگذارید تا خیس شود.
- مرحله ۲
گوشت چرخ کرده را به همراه پیاز رنده شده و ادویه ها با یک دیگر مخلوط کرده و به خوبی هم بزنید تا خمیر مناسبی از آنها حاصل شود.
- مرحله ۳
سپس آنها را به شکل دایره های کوچک و مناسب درآورید.
- مرحله ۴
در ظرفی مقداری روغن بریزید و کره را نیز به آن اضافه کنید و شروع به سرخ کردن گوشت های گرد شده کنید.
- مرحله ۵
بعد از سرخ شدن کامل مواد، کدو حلوایی را نیز به همراه پیاز داغ و شکر اضافه کرده و مجددا تفت دهید.(شیرینی زیاد یا کم این غذا بستگی به خودتان دارد.)
- مرحله ۶
در این مرحله اقدام به آبکش کردن برنج کنید و مواد را در هنگام دم کردن پلو، به صورت لایه لایه در میان پلو بریزید.
- مرحله ۷
ادویه های لازم را به برنج اضافه کرده و قابلمه را روی شعله کم قرار دهید.
- مرحله ۸
هنگام سرو می توانید زعفران را نیز به پلو اضافه کرده و آن را سرو کرده و نوش جان کنید.
- مرحله ۹
همچنین می توانید تخم مرغ ها را به صورت نیمرو در آورده و زمانی که غذا را کشیدید آن را روی برنج بگذارید و سرو کنید.
دستور تکمیلی این غذا
- اگر طعم شیرین کدو حلوایی را در پلو نمی پسندید، می توانید مقدار کمتری کدو به پلو اضافه کرده و میزان نمک را به میل خود افزایش دهید.
- می توانید مقداری از پیاز داغ و زعفران را نگه داشته و در پایان غذا برای تززین به همراه تخم مرغ نیمرو شده اضافه کنید.
- می توانید این غذا را به صورت گیاهی مصرف کرده و از هیچ گوشتی در کنار آن استفاده نفرمایید.
- کدوی مناسب برای این غذا، کدوی گردن بلند، سنگین و زرد است. بهتر است از قسمت گردن آن استفاده کنید.
- اگر علاقه دارید می توانید از پیاز بیشتری برای تهیه این غذا استفاده کنید چون باعث خوشمزه تر شدن آن می شود.