چنگمال کرمان

چنگمال کرمان

چنگمال یکی از میان وعده های خوشمزه ایست که در کرمان تهیه می شود و در واقع از دسرهای سنتی این استان است.این خوراک از خرما، نان سنتی و روغن حیوانی تشکیل شده است.مهمترین ماده این غذا خرما است همان طور که می دانید خرما دارای خاصیت های زیادی است که در اینجا به تعدادی از آنها اشاره می کنیم.این دسر طعمی بینظیر دارد.
خرما انواع مختلف دارد که شامل : رطب ، خارک ، پیارم و … است.هر شهری در جنوب ایران خرمای خاص خودش را دارد که نام های زیادی برای هر کدام وجود دارد.درخت خرما در نواحی گرمسیری ایران ، عربستان و شمال آفریقا پرورش می یابد در واقع زادگاه خرما مناطق گرمسیری ست.میوه و هسته خرما هم از نظر غذایی ارزش داشته و هم در طب و درمان بیماریها کاربرد دارد. مهمترین خواص خرما شامل خاصیت تب بر، آرامبخش به ویژه هسته آن، ضد سرطان، محرک و تقویت کننده قوای جسمانی و نیروی جنسی است. مصرف خرما ضعف، سستی و بیحالی را از بدن دور میکند.خرما منبع بسیار خوبی برای تامین مواد غذایی مورد نیاز بدن مانند عناصر ضروری پتاسیم، منگنز، آهن، روی است و همچنین تامین کننده ویتامین های (آ)، (ای)، (ب) و (ث) است. پلی فنولها، مشتقات پیپرین، فیبر گیاهی، آنتی اکسیدانها و استرول از دیگر مواد موثر موجود در میوه خرما است.مزاج خرما گرم و تر است. خرمای رطب رطوبتش از حرارتش بیشتر است؛ بنابراین کسانی که مزاج گرم دارند بهتر است از نوع تازه آن استفاده کنند تا خرمای رسیده که قدری خشک شده باشد.یکی از مهمترین خواص خرما خاصیت خون سازی است. خرما غنی از آهن، فولات و اسید فولیک است که برای خونسازی بسیار مفید بوده و درمان مناسبی برای کم خونی ناشی از فقر آهن است. فولات موجود در خرما به عنوان یک ماده غذایی خون ساز معرفی شده است. خوردن خرما برای همه افراد به ویژه زنان باردار به دلیل سرشار بودن از فولیک اسید مفید است.
از انواع دیگر دسرهای سنتی می توان به : دیگچه مشهدی ، آبنبات پولکی زعفرانی ، سمنو و خاگینه اشاره کرد.

مواد لازم

  • کره یا روغن حیوانی : ۵ قاشق غذاخوری
  • خرما(بدون هسته) : ۱کیلو
  • نان : ۱ عدد
  • کنجد: ¼ لیوان
  • تخم گشنیز : ¼ لیوان
  • دارچین : ۱ قاشق مربا خوری
  • زیره سیاه : به مقدار لازم
  • زیره سبز : به مقدار لازم

مراحل پخت

  •  مرحله ۱

    در یک تابه مقداری روغن یا کره بریزید تا داغ شود.

  •  مرحله ۲

    سپس خرما هسته گرفته شده را داخل آن تفت دهید .

  •  مرحله ۳

    در حین تفت دادن خرما ،گردوی خرد شده را هم اضافه کنید و همچنان تفت دهید تا رنگ خرما تغییر کند .

  •  مرحله ۴

    سپس زیره و ادویه های گفته شده را به همراه نان خرد شده به خرماها اضافه کنید و هم بزنید تا جایی که روغن به خورد نانها برود.

  •  مرحله ۵

    در این مرحله تابه را از روی حرارت بردارید و پس از کمی سرد شدن مواد ، آن را با دست ورز دهید و به شکل توپک های کوچکی در بیاورید.

  •  مرحله ۶

    اگر دوست داشتید میتوانید کمی تخم شنبلیله هم به آن اضافه کنید تا طبع گرم خرما و گردو کمی خنک تر شود.

  •  مرحله ۷

    روی توپک ها کمی نارگیل یا پودر پسته بریزید و آن را در ظرف مورد نظرتان بچینید.

  • زمان مهیا کردن:۱۵دقیقه

  • زمان پخت:۲۰دقیقه

  • زمان آماده سازی:۳۵دقیقه

  • مناسب برای:۵نفر

  • ملل:کرمان

دستور تکمیلی این غذا

  • بهتر است به جای کره و یا روغن حیوانی از روغن زیتون یا روغن کنجد استفاده کنید.
  • بهتر است خرما را زیاد سرخ نکنیم و تخم گشنیز را نیز کمی تفت دهید.
  • نان بیات شده نباشد.
  • اندازه نان ها هرچه ریزتر باشد لقمه ها صاف تر و یکدست تر خواهند شد .
  • در صورت تمایل میتوانید در انتها توپک ها یا لقمه ها را در پودر نارگیل یا پودر پسته بغلتانید تا مجلسی تر شوند.
  • این غذا مناسب برای وعده های سحر و افطار و صبحانه و وعده غذایی مناسب برای همه افراد خصوصا سالمندان و کودکان میباشد.
  • این خوراک در یخچال به مدت ۱۰ روز قابل نگهداری می باشد.
  • برای این غذا می توانید از نان های جو، باگت، بربری و تافتون نیز استفاده کنید.
  • در صورت استفاده از نان بربری و یا سنگک توجه داشته باشید که این نان ها نرم باشند.
  • خرما برای نیروی جسم مفید است و شنوایی و بینایی را قوت می بخشد. یک کیلو خرما ۳۴۷۰ کالری انرژی دارد و حاوی ۱.۵% پروتئین گیاهی می باشد.
  • دارچین در برطرف کردن خستگی ، کلسترول بالا ، سرماخوردگی و اختلالات خواب مفید است.
  • خوردن تخم گشنیز معده را تقویت می کند و به همراه غذا به هضم آن کمک می کند. همچنین ضدعفونی کننده . کرم کش نیز هست.
  • فیبرهای غذایی موجود در کنجد اثرات بسیار مفیدی دارند ، از جمله پیشگیری از فشار خون و کاهش کلسترول.
  • می توانیداین دسر را بصورت کشیده و یا گرد درست کنید.
  • می وتانید این دسر را با کنجد، پودر نارگیا ، پودر پسته و .. تزیین کنید.

مطالب مرتبط

کیک اسفنجی

کیک اسفنجی

چیز کیک زردآلو

چیز کیک زردآلو

واتروشکا

واتروشکا

/