کال کباب
کال کباب یا کل کباب یکی از غذاهای محلی در استان گیلان است. کال کباب از جمله غذاهای خوشمزه ایرانی است که در پخت آن از سبزی های معطر استفاده می شود. البته کال کباب در بعضی مناطق به عنوان چاشنی در کنار سایر غذا ها استفاده می شود اما به طور کلی این غذا گزینه مناسبی برای میان وعده و شام است. یکی از موادی که در این غذا به کار می رود گردو است، پزشکان خواص متعددی برای گردو ذکر کرده اند از جمله آن ها می توان به بهبود وضعیت چربی خون، محافظت در برابر بیماری های قلبی، افزایش قدرت ذهن و هوش، محافظت از سیستم ایمنی بدن و تحکیم استخوان ها اشاره کرد، گردو همچنین به علت آن که از آنتی اکسیدان زیادی برخوردار است شخص را در برابر سرطان مقاوم می کند. برای جلوگیری از فساد زودرس اسید های چرب موجود در گردو می توان آن را در مکان های خشک و خنک یا با پوست نگهداری کرد تا تازه بماند بهتر است در پخت این غذا از گردوی تازه شکسته شده استفاده شود. استفاده از رب انار به جای آب ترش انار در بسیاری از افراد رایج است، این کار اگرچه مزه خوبی به کال کباب می دهد اما باعث تیره شدن رنگ کال کباب می شود که شاید برای عده ای خوشایند نباشد. به علت وجود سبزیجات و بادمجان، سیر، گردو و آب انار در این غذا، کال کباب برای بیماران دیابتیک و فشار خونی ها مناسب است. گفتنی است که بادمجان به کسانی که مبتلا به آلرژی یا بیماری های گوارشی هستند توصیه نمی شود. خوشمزه بودن این پیش غذا به محلی بودن سیر و سبزیجات بستگی دارد تا جایی که بهتر است اگر سبزیجات محلی در دستسرستان نیست فقط از نعنا استفاده کنید. از غذاهای مشابهی که در آن ها از بادمجان استفاده شده می توان به ترش واش خورش، شش انداز، خورش غوزه مسما اشاره کرد.
مواد لازم
- بادمجان بدون تخم : ۵-۶ عدد
- مغز گردو : ۲۰۰ گرم ساییده شده
- سبزی معطر : ۱۰۰ گرم
- آب انار : ۱ فنجان
- سیر : ۳ حبه
- نمک : به مقدار لازم
- گلپر : به مقدار لازم
- فلفل : به مقدار لازم
مراحل پخت
- مرحله ۱
ابتدا بادمجان ها را با پوست بر روی اجاق گاز(با قرار دادن توری) کبابی کرده، سپس پوست بادمجان را کنده و کامل آن را له می کنیم.
- مرحله ۲
گردو ساییده شده ، سیر ساییده شده را نیز اضافه می کنیم.
- مرحله ۳
سبزی های معطر و ترشی را در انتها به مخلوط اضافه می کنیم.
دستور تکمیلی این غذا
- سبزی های معطر شاملچوچاق ، خالواش ، کوتکوتو، گشنیز می باشد.
- این غذا را به همراه برنج و البته از نوع کته سرو می کنند.
- بعضی ها نیز آن را به عنوان چاشنی در کنار سایر غذاها قرار می دهند.
- در بعضی مناطق این غذا بدون بادمجان تهیه می شود.
- جهت پیشگیری از فساد زودرس اسیدهای چرب موجود در گردو می توان آن را در جای خشک و خنک و یا با پوست نگهداری کرد و برای تهیه غذا از گردوی تازه شکسته شده استفاده نمود.
- با توجه به وجود سبزیجات و سایر طعم دهنده ها بهتر است از نمک به مقدار بسیار کم استفاده شود.
- خوشمزگی این پیشغذا، به مقدار سیر و سبزیجات محلی بستگی دارد.
- اگر سبزیجات محلی در دسترستان نیست، فقط از نعناع استفاده کنید.
- بسیاری از افراد به جای آب انار ترش از رب انار استفاده میکنند که این کار رنگ کال کباب را تیره میکند. در واقع یکی از زیباییهای این پیشغذا ، رنگ صورتی و ملیح آن است که با استفاده از رب انار تیره خواهد شد اما در نهایت مزه خوبی خواهد داشت.
- این غذا وعده خوبی برای میان وعده یا شام است.
- برخی خواص گردو عبارتند ازبهبود وضعیت چربی خون و محافظت در برابر بیماری های قلبی ، افزایش قدرت ذهن و هوش ، دارای آنتی اکسدان و در نتیجه محافظت در برابر سرطان ، محافظت از سیستم ایمنی و حفاظت استخوان ها.
- به دلیل وجود سبزیجات بادمجان ، سیر ، گردو و آب انار برای بیماران دیابتیک و فشار خونی ها مناسب است.
- مصرف بادمجان در افراد مبتلا به آلرژی و مشکلات گوارشی توصیه نمی شود.