کتلت
کُتلت (به فرانسوی: côtelette) یا شامی کباب از غذاهای پُرسی هستند کتلت از آن دسته غذاهایی است که شاید کمتر کسی آن را دوست نداشته باشد. این غذای خوشمزه به راحتی تهیه می شود و همگان بر این موضوع معتقد هستند که بهترین کتلت دنیا، کتلت هایی ست که مادران تهیه می کنند. حال امروز ما می خواهیم شما را با تمامی فوت و فن های کتلت های مامان پز آشنا کنیم. تا شما هم بتوانید به راحتی این غذای خوشمزه را تهیه کنید. این غذا انوع مختلفی دارد از جمله: کتلت گوشت، مرغ، بوقلمون و … که به ترتیب تمامی این خوشمزه ها را به شما آموزش خواهیم داد. کتلت یا شامی از دسته غذاهای پرسی می باشند. این غذای پر طرفدار طعم کمی چرب و گوشتی دارد و معمولا بدون برنج و با نان سرو می شود. امروز تقریبا شما با هر مواد غذایی که فکر کنید می توانید کتلت تهیه کنید فقط ماده اولیه آن متفاوت می شود. اما قیافه ظاهری همه آنها تقریبا یکی است. تقریبا می توان گفت که مهمترین ماده غذایی در این غذا گوشت چرخ کرده گوسفند و گوساله است. گوشت چرخ کرده حاوی ۴۲ گرم پروتئین در هر ۱۸۰ گرم می باشد و اگر از نوع لخم و بدون چربی گوشت گوساله تهیه شود بسیار سودمند می باشد و در هر ۱۸۰ گرم آن می تواند ۶ گرم چربی پیدا کرد. این گوشت در میان بهترین منابع غذای رژیمی حاوی کراتین سرشار است. همانطور که می دانید و به وضوح مستند است، این ماده مغذی به بدنسازان کمک می کند آهن بیشتری جذب کنند و به نوعی محرک رشد عضله است. این ماده غذایی یکی از سالم ترین انواع گوشت قرمز است. این گوشت فوق العاده سرشار از روی است. یک ماده معدنی که منجر به افزایش فرآیند تولید تستوسترون می شود. برای انجماد گوشت چرخ کرده خوب است که از این روش استفاده کنید، هرچه حجم گوشت درون بسته کمتر و ضخامت گوشت کمتر و به صورت لایه پهنتر و نازکتر باشد و دمای فریزر نیز پایینتر باشد، گوشت هم زودتر یخ میزند و هم کیفیت بالای آن از دست نمیرود.در ادامه به شما پیشنهاد می کنیم که با پخت کتلت چشم بلبلی ، کماج و پکوره نیز آشنا شوید.
مواد لازم
- گوشت چرخ کرده گوساله ( یا مخلوط گوسفند و گوساله ) :۵۰۰ گرم
- سیب زمینی متوسط : ۴ عدد
- تخم مرغ : ۲ عدد
- پیاز : ۱ عدد
- نمک : به مقدار لازم
- فلفل : به مقدار لازم
- ادویه : به مقدار لازم
- زردچوبه : به مقدار لازم
- روغن : به مقدار لازم
مراحل پخت
- مرحله ۱
ابتدا پیاز را رنده درشت کنید.
- مرحله ۲
سپس سیب زمینی را رنده ریز کنید.
- مرحله ۳
گوشت و پیاز و سیب زمینی و تخم مرغ و ادویه و زردچوبه و نمک و فلفل رو مخلوط کنید.
- مرحله ۴
با دست خوب ورز دهید تا مواد منسجم شوند.
- مرحله ۵
بهتر است نیم ساعت مایه کتلت را داخل یخچال قرار دهید تا استراحت کند.
- مرحله ۶
سپس روغن را در تابه روی شعله متوسط خوب داغ کنید. و پس از آن حرارت را کم کنید.
- مرحله ۷
از مایه کتلت مقداری بردارید و در دستتان به فرم دلخواه که معمولا برای کتلت به صورت بیضی کشیده ست در بیاورید.
- مرحله ۸
زمانی که روغن داغ شد آرام کتلت را داخل روغن سُر دهید.
- مرحله ۹
تمامی کتلت ها را به همین ترتیب در تابه بگذارید.
- مرحله ۱۰
وقتی یک سمت کاملا سرخ و قهوه ای شد برگردانید تا سمت دیگر کتلت نیز سرخ شود.
- مرحله ۱۱
توجه کنید که حرارت گاز ملایم باشد تا کتلتها مغز پخت شوند.
- مرحله ۱۲
کتلتها را کلفت نگیرید تا خوب پخته شوند.
- مرحله ۱۳
با گوجه و خیارشور نوش جان کنید.
دستور تکمیلی این غذا
- برای تهیه کتلت گوشت کلیه مواد باید به دمای محیط رسیده باشند.
- گوشت مصرفی برای تهیه کتلت گوشت بهتر است زیاد چرب نباشد.
- به طور معمول برای تهیه کتلت گوشت، هر ۵۰۰ گرم گوشت چرخ شده، به ۵ تا ۶ سیب زمینی متوسط و ۳ تا ۴ عدد تخم مرغ نیاز دارد.
- بهتر است سیب زمینی مورد استفاده در کتلت را نیمپز کنید تا در هنگام سرخ کردن آن، از پخت کامل تمامی مواد مطمئن باشید و البته کتلتی با طعم بهتر داشته باشید.(این مورد سلیقه ایست).
- برای تهیه کتلت بهتر است آب پیاز را پس از رنده کردن کاملا بگیرید و تنها از تفاله پیاز در مایه کتلت بهره ببرید.
- ادویه مناسب برای تهیه کتلت گوشت ساده، نمک، فلفل، زردچوبه و در صورت تمایل زعفران برای ایجاد طعمی مطبوع و دلپذیر میباشد.
- به طور معمول کتلت را همراه با سیب زمینی و گوجه سرخ شده و سبزیجاتی مانند جعفری سرو مینمایند.
- برای تهیه سیب زمینی سرخ شده خوشرنگ و خوش طعم این است که در انتهای زمان پخت سیب زمینیها، از دو قاشق چایخوری زعفران آب زده و یا ۱/۸ قاشق چایخوری زعفران ساییده شده خشک استفاده نمایید.
- عده ای از تخم مرغ استفاده نمی کنند.اما بهتر است که استفاده شود زیرا باعث چسبندگی و انسجام کتلت می شود.