کشک و بادمجان
کشک و بادمجان نام یک خوراک ایرانی است که از کشک، بادمجان و چند افزودنی دیگر تشکیل شدهاست پتاسیم موجود در بادمجان بالا وسدیم آن پایین است و برای مبتلایان به پرفشاری خون مفید می باشد.این خواص به شرطی درست است که بادمجان سرخ نشود.
مواد لازم
- بادمجان متوسط : ۴ عدد
- پیاز متوسط : ۱ عدد
- سیر : ۲ حبه
- زعفران دم کرده : نصف استکان
- مغز گردو : ۱۰۰ گرم ( آسیاب شده )
- نعنا خشک : ۲ قاشق غذاخوری
- کشک : ۴۵۰ گرم
- فلفل : به مقدار لازم
- نمک : به مقدار لازم
- زردچوبه : به مقدار لازم
- روغن : ۴ قاشق غذاخوری
مراحل پخت
- مرحله ۱
ابتدا بادمجان ها را پوست کنده وآنها را از وسط نصف کرده در مقداری روغن سرخ می کنیم .
- مرحله ۲
پیاز خرد شده را نیز همراه با کمی زردچوبه در روغن سرخ می کنیم .وقتی پیاز طلایی شد، سیرها را رنده می کنیم و به پیازها اضافه می کنیم.
- مرحله ۳
بعد از چند دقیقه نیمی از نعنا خشک را داخل تابه می ریزیم و هم می زنیم .
- مرحله ۴
بادمجان ها را می کوبیم و سپس داخل تابه می ریزیم بعد از مخلوط کردن مواد ، ۲ لیوان آب داخل ماهیتابه می ریزیم و در تابه را می بندیم .
- مرحله ۵
حرارت زیر تابه را ملایم کرده می گذاریم مخلوط به مدت ۳۰ دقیقه با حرارت ملایم مغز پخت شود.
- مرحله ۶
پس از آنکه غذا به روغن افتاد مغز گردوی آسیاب شده را همراه باقیمانده نعنا خشک ، به تابه اضافه می کنیم و خوب هم می زنیم.
- مرحله ۷
اگر آب غذا کشیده شده بود حداکثر ۱ لیوان آب داخل ظرف ریخته و در ظرف را می بندیم.پس از ۱۰ دقیقه ۳ قاشق غذاخوری کشک را همراه زعفران دم کرده به مخلوط اضافه کرده ، آن را هم می زنیم و می گذاریم تا آب اضافه کشک کشیده شود.
- مرحله ۸
در پایان غذا را در ظرف کشیده با مقداری پیاز داغ ، کشک ، نعنا داغ و سیر داغ تزیین می کنیم.
دستور تکمیلی این غذا
- میتوان در تهیه کشک و بادمجان از مقداری گوشت چرخ کرده استفاده کرد.به این صورت که پیاز را در کمی روغن تفت می دهید سپس گوشت چرخ کرده را به آن اضافه می کنید و با پیاز تفت می دهید.نمک ، فلفل و زردچوبه را به آن اضافه کرده ، اجازه می دهیم گوشت با مقداری آب بپزد.زمانی که کشک و بادمجان را در ظرف می کشیم گوشت را لابه لای آن می ریزیم.
- بادمجان را قبل از مصرف برش داده تمام قسمت های آن نمک زده شود.سپس ۲ الی ۳ ساعت در آب سرد قرار دهید تا آب سیاه یا زرد آن خارج گردد و این کار را آنقدر انجام دهید تا دیگر آب سیاهی خارج نگردد.
- بهتر است از کشک پاستوریزه کم نمک و کم چربی استفاده شود.
- بادمجان حاوی اگزالات است ؛ بنابراین افراد مبتلا به بیماریهایی مانند سنگ کلیه یا سنگ کیسه صفرا از مصرف آن خودداری کنند.
- مصرف بادمجان برای افراد مبتلا به آلرژی و مشکلات گوارشی توصیه نمی شود.
- پتاسیم موجود در بادمجان بالا وسدیم آن پایین است و برای مبتلایان به پرفشاری خون مفید می باشد.همه این خواص به شرطی درست است که بادمجان سرخ نشود.
- به این دلیل که غذا با کشک مصرف می شود ، می تواند تامین کننده قسمتی از نیاز بدن به کلسیم بوده و در ایجاد آرامش و بهبود کیفیت خواب در افراد بدخواب تاثیرگذار باشد.