کوفته ازمیر با سس
کوفته یکی از غذاهای معروف، قدیمی و پرطرفدار ایرانی است، که در تهیهٔ گونههای مختلف آن سبزیهای خوشبو و گوشت قرمز استفاده میشود
کوفته ازمیر با سس یکی از غذاهای سنتی ترکیه می باشد که طرفداران زیادی دارد و این محبوبیت آوازه این غذا را به کشورهای همسایه ترکیه نیز رسانده است از جمله مردم ایران که علاوه بر غذاهای سنتی و اصیل خود علاقه دارند که غذاهای سنتی کشورهای دیگر را نیز تست کنند.شاید جالب باشد که بدانید این کوفته شبیه کوفته های سنتی ما همچون کوفته تبریز نیست و تفاوت های زیادی با آن دارد.کوفته در زبان ترکی استانبولی همان کتلت ایرانی است که دارای تنوع زیادی است و بعد از پخت معمولا با سس گوجه فرنگی و رب و پنیرهای آب شده و یا سس مخصوص پیاز قرمز و سماق سرو می شود. در اینجا یکی از مشهورترین نوع کوفته را که همان کوفته ازمیر است را آموزش می دهیم که همراه با سیب زمینی سرخ شده درست می شود و سپس در سس گوجه فرنگی غوطه ور شده و لای نان سرو می شود. به دلیل فرهنگ غنی که در کشورهای آسیایی وجود دارد این امر باعث شده است تا اکثر شهرهای این کشورها غذاهایی با شرایط آب و هوایی خاص خود تهیه کنند.مثلاً همین کوفته در شهرهای مختلف ترکیه به روش های مختلفی تهیه می شود و به همین جهت دارای نامهای مختلفی می باشد.مثلاً در ازمیر به نام کوفته ازمیر سرو می شود یا در در آدانا با نام کوفته کوفته سی طبخ می شود و همچنین شهرهای دیگر این کشور که نام های دیگری را بر اساس تاریخچه خود به آن اختصاص داده اند.همان طور که در بالا گفته شد این غذا شباهت بسیار زیادی به کتلت ایرانی دارد اما یک تفاوت بسیار جالب دارد و آن هم اینکه در آن از فلفل سبز یا همان فلفل دلمه ای استفاده می شود.یکی از مزیت های استفاده از این فلفل این است که مانند فلفل های دیگر تند نیست و به راحتی می توانید استفاده کنید. از انواع دیگر کوفته ها می توان به : کوفته مرغ ، کوفته ، کوفته و شوروا و کوفته قلقلی با سس انار اشاره کرد.
مواد لازم
- گوشت چرخ کرده : ۵۰۰ گرم
- پیاز : ۲عدد متوسط
- تخم مرغ : ۱عدد
- جعفری خرد شده :۳قاشق غذا خوری
- پودر نان سوخاری ساده : ۲پیمانه
- سیر : ۲حبه
- نمک : به میزان لازم
- پودر فلفل سیاه : به میزان لازم
- آب : ۱/۴ پیمانه
- نعناع : تازه یا خشک
- روغن : برای سرخ کردن سیب زمینی
- سیب زمینی : ۶عدد
- فلفل سبز شیرین : ۶عدد
- گوجه فرنگی : ۲عدد حلقه ای خرد شده
- مواد لازم برای سس :
- رب گوجه فرنگی : ۱ قاشق غذاخوری
- گوجه فرنگی پوره شده : ۲ عدد بدون پوست
- آب : ۱ پیمانه
- روغن زیتون : ۱ قاشق غذاخوری
- نمک : به مقدار لازم
- پودر فلفل سیاه : به مقدار لازم
- پودر آویشن : به مقدار لازم
مراحل پخت
- مرحله ۱
پیازهارا رنده کنید و جعفری و نعناع تازه را هم خرد کنید.
- مرحله ۲
پیاز رنده شده و سیر له شده و پودر نان و جعفری و گوشت و نمک و فلفل و تخم مرغ و آویشن را مخلوط کنید و کم کم آب را بخوردش بدهید تا حالت چسبندگی بگیرد.
- مرحله ۳
مواد را خوب ورز دهید و به مدت ۳۰دقیقه در یخچال استراحت بدهید.
- مرحله ۴
مواد را به صورت گرد یا بیضی شکل دهید و کناری بگذارید.
- مرحله ۵
سیب زمینی ها رو پوست گرفته و به شکل دلخواه خودتان خرد کنید.
- مرحله ۶
حالا در ظرف مخصوص فر به صورت یک در میان اول سیب زمینی و بعد کوفته سپس گوجه فرنگی خرد شده بچینید و تا انتهای مواد این کار را تکرار کنید.
- مرحله ۷
-فلفل های سبز را روی مواد قرار دهید.
- مرحله ۸
در انتها سس آماده شده را روی مواد ریخته و روی ظرف را با فویل بپوشانید.
- مرحله ۹
مواد را در دمای ۱۸۰درجه سانتی گراد به مدت ۴۰دقیقه بپزید.
- مرحله ۱۰
طرز تهیه سس
- مرحله ۱۱
مقداری روغن را در ماهیتابه داغ کنید سپس رب را در آن تفت داده و گوجه فرنگی رنده شده را در روغن بریزید .
- مرحله ۱۲
نمک و فلفل را اضافه کنید و در انتها یک پیمانه آب به سس اضافه کرده و اجازه بدهید کمی غلیظ شود. رب را تفت دهید.
- مرحله ۱۳
پوره گوجه فرنگی را به رب تفت داده شده اضافه کنید.
- مرحله ۱۴
به سس آویشن و نمک و فلفل و آب اضافه کنید . در ظرف را بسته و اجازه دهید سس کمی غلیظ شود.
دستور تکمیلی این غذا
- می توانید برای تهیه سس از رب فلفل قرمز تند نیز استفاده کنید.
- اگر دوست نداشتید و رب فلفل قرمز شیرین در اختیار داشتید از آن استفاده کنید.
- در صورت تمایل می توانید این غذا را با برنج نیز سرو کنید.
- می توانید در صورت تمایل سیب زمینی و کوفته ها را مقداری سرخ کنید سپس سس تهیه شده را روی آن بریزید.
- بهتر است سیب زمینی ها را کلفت قاچ کنید تا در فر وا نرود.