کوکو ریواس
کوکو یکی از غذاهای معروف در آشپزی ایرانی است کوکو ریواس یکی از کوکوهای محلی استان قزوین است که سبزی به کار رفته در آن گل ریواس و یکی سری از سبزیجات محلی استان قزوین است. ریواس گیاهی است که بصورت طبیعی و دیمی رشد میکند و در مناطقی که گل لاله وجود دارد این گیاه نیز رشد میکند. بیشتر در مناطق کوهپایه و سردسیر رشد میکند و به آبیاری نیاز ندارد. فصل برداشت ریواس در بیشتر مناطق ایران فروردین ماه است.مهمترین نواحی رویش ریواس در ایران، دامنههای کوه بینالود در شهرستان نیشابور، دامنه کوههای شهرستان شهربابک در کرمان و دامنه کوههای البرز در شهرستان طالقان و کوههای کردستان میباشد. ریواس در فصل بهار به فراوانی در بازارهای محلی مناطق آذربایجان نیز یافت میشود که از دامنههای کوههای این مناطق توسط روستاییان برداشت میشود. در ایران ریواس چند گونه مختلف دارد و نوع ریواس شیرین که به آن قاقوری یا ریواچ میگویند که در دامنه کوه زیبد و دشت ریواس زیبد میروید. این نوع ریواس را کشاورزان با ریختن خاک روی ساقه گاهی ساقه با ارتفاع یک متر و صخامت ۸ سانت بدست میآورند که بر خلاف ریواسهای سایر مناطق طعم شیرین دارد و نه طعم ترش. این گیاه در مناطق جنوبی استان فارس -کوههای اطراف شهر دبیران نیز یافت شدهاست. ریواس در مناطق مختلف شهرستان شازند هم وجود دارد مخصوصاً در کوه راستوند و کوه شهباز.ساقه ترش مزه و مفید ریواس خواصی جدا از برگ آن دارد و از آن در تهیه غذاهای گوناگون استفاده می شود.
مواد لازم
- گل ریواس : ۱ پیمانه
- سیب زمینی متوسط : ۱ عدد
- پیاز متوسط : ۱ عدد
- تخم مرغ : ۲ عدد
- آرد نخود : ۲ قاشق غذاخوری
- سبزیجات محلی : ۲ قاشق غذاخوری
- سویا : ۲ قاشق غذاخوری
- مغز گردو : ۱ قاشق غذاخوری
- نمک : به مقدار لازم
- فلفل : به مقدار لازم
- زردچوبه : به مقدار لازم
- روغن مایع : به مقدار لازم
مراحل پخت
- مرحله ۱
ابتدا سیب زمینی و پیاز را رنده کرده با گل ریواس و سبزیجات محلی خرد شده مخلوط می کنیم
- مرحله ۲
تخم مرغ و گردو خرد شده را به مواد بالا اضافه می کنیم .
- مرحله ۳
سپس سویا ، ادویه و آرد نخود را اضافه و مخلوط به دست آمده را در روغن سرخ می کنیم.
دستور تکمیلی این غذا
- این غذا به همراه نان سرو می شود.
- برای سرخ کردن بهتر است از ماهیتابه در دار و با حداقل روغن استفاده شود.
- برای حفظ مواد مغذی گردو و پیشگیری از فساد اسیدهای چرب ، آن را با پوست نگهداری و هنگام استفاده از پوست جدا کنید.
- بهتر است از آرد د رپخت غذا استفاده نشود(باعث افزایش کالری و انرژی می گردد.)
- سبزی کوکو شامل تره ،جعفری، گشنیز ،پیازچه و برگ کاهو ریز خرد شده می باشد.البته در هر شهری سبزی های محلی مربوط به خودشان موجود است که بر حسب سلیقه می تواند متفاوت باشد.
- اگر تمایل دارید کوکو خوب پف کند نصف قاشق چایخوری بیکینگ پودر به مایه کوکو در آخرین مرحله اضافه کنید و بعد از مخلوط کردن زیاد هم نزنید تا خاصیت پف دهندگی بیکینگ پودر حفظ شود.
- این غذا وعده مناسبی برای پیش غذا و شام می باشد.
- در ماه رمضان غذای مناسبی برای افطار می باشد.
- این غذا دارای انرژ زیادی است که برای افراد دچار اضافه وزن و دارای چربی خون بالا توصیه نمی شود.
- با توجه به گروه های غذایی به کار رفته در این غذا ، مقدار ویتامین ها واملاح مانند اسید فولیک ، آهن و ویتامین C خوبی دارد.(برای کودکان و نوجوانان در حال رشد مناسب است).
- این غذا به علت استفاده از سبزیجات محلی ، فصلی و ریواس به خاطر فیبر غذایی و ویتامین ها و املاح دارای ارزش غذایی خوبی است.
- گردو حاوی اسیدهای چرب امگا ۳ است و مصرف آن فرد را در برابر حمله قلبی محافظت می کند. هم چنین باعث رشد و تکامل مفز و سیستم عصبی جنین و افزایش بهره هوشی کودکان می گردد.