یتیمچه
یتیمچه یا یتیمک غذایی است که از بادمجان، گوجه و پیاز و سیب زمینی درست میشود یتیمچه یکی از غذاهای سنتی استان کرمانشاه است این خوراک خوشمزه فاقد گوشت است و یک غذای صد در صد گیاهی ست برای کسانی که به دنبال غذاهای گیاهی و کم کالری می باشند. یتیمچه در هر شهری بنا به ذائقه مردمان آن شهر تهیه می شود و مواد داخل آن با هم متفاوت است به عنوان مثال مردم شیراز از کدو به جای بادمجان استفاده می کنند و مردم آذربایجان در آن لوبیا و عدس می ریزند. علت نام گذاری این غذا به این دلیل است که در آن از گوشت استفاده نمی شود. این خوراک یک غذای بسیار آسان، ارزان قیمت و سیر کننده است. این غذا از موادی همچون بادمجان، سیب زمینی، گوجه فرنگی و پیاز تهیه شده است. توجه داشته باشید که این غذا را به کودکان زیر ۳ سال ندهید زیرا بادمجان و گوجه فرنگی باعث ایجاد آلرژی می شوند. خوردن این غذا در تابستان و افطار نیز توصیه می شود. همان طور که گفته شد بادمجان یکی از مواد اصلی این غذا می باشد. این گیاه مخصوص مناطق گرمسیری و نیمه گرمسیری می باشد و از خانواده سیب زمینی ها می باشد و به نظر می رسد که از هندوستان به نقاط دیگر دنیا رسیده است. از ویتامین های موجود در بادمجان می توان به ویتامین های گروهB، ویتامین A و C و مواد معدنی مختلف از جمله کلسیم، فسفر، مس، گوگرد، منیزیم، پتاسیم و آهن اشاره کرد. بادمجان را حتما باید به حالت کاملا رسیده مصرف کرد زیرا خام آن طعم تلخ درد و در کسانی که آسم و برونشیت دارند باعث تحریک این بیماری ها می شود. بادمجان بعلت دارا بودن آهن در رفع کم خونی داروی موثری است. بادمجان به دلیل ذخیره فیبر زیادی که دارد در پیشگیری و درمان سرطان روده بزرگ بسیار موثر است. این خوردنی هنگام عبور از روده ها مواد سمی و شیمیایی را جذب می کند و روده را از این مواد سرطان زا پاکسازی می نماید.
در ادامه به شما پیشنهاد می کنیم که طرز تهیه خوراک گوشت و بادمجان شیراز، دلمه بادمجان خراسان جنوبی و حلیم بادمجان اصفهان را از دست ندهید.
مواد لازم
- بادمجان قلمی : ۳ عدد
- گوجه فرنگی متوسط : ۴ عدد
- پیاز متوسط : ۱ عدد
- سیر : ۲-۳ حبه
- سیب زمینی متوسط : ۲ عدد
- روغن مایع : به مقدار لازم
- نمک : به مقدار لازم
- زردچوبه : به مقدار لازم
- فلفل : به مقدار لازم
مراحل پخت
- مرحله ۱
در قابلمه ای پیاز را خرد کرده در روغن تفت می دهیم.
- مرحله ۲
بادمجان ها را پس از پاک کردن شسته ، آبکش می کنیم و خرد کرده در قطعات متوسط ؛ به آن اضافه می کنیم.
- مرحله ۳
بعد از اینکه بادمجان ها کمی نرم شدند ، گوجه فرنگی ها را به صورت مکعبی خرد کرده به آن می افزاییم.
- مرحله ۴
سپس نمک ، فلفل و زردچوبه را به مخلوط اضافه می کنیم و در قابلمه را می گذاریم تا مواد جوش چند جوش بزند.
- مرحله ۵
در آخر سیب زمینی ها را بعد از خرد کردن و تفت دادن با سیر به آن اضافه می کنیم و اجازه می دهیم به مدت ۱۰ دقیقه دیگر بپزد.
دستور تکمیلی این غذا
- توصیه می شود بادمجان را به صورت تفت داده شده و یا آبپز استفاده کنید و ازز سرخ کردن آن بپرهیزید.
- از آنجا که جزو اصلی این غذا بادمجان است، تلخ بودن آن باعث خواهد شد غذا به کل بدطعم شود و کسی نتواند آن را بخورد بنابراین قبل از ریختن بادمجانها در غذا، به ظاهرشان دقت کنید که کاملاً مشکی براق باشند و لکهای سبز روی آنها دیده نشود. وقتی بادمجانها را برش میزنید، نباید پر دانه باشند زیرا چنین بادمجانهایی به احتمال زیاد تلخ خواهند بود.
- برای اطمینان بیشتر از تلخ نبودن، تکهای از بادمجان خام را که هنوز در غذایتان نریختهاید، بجوید. در صورت تلخ نبودن میتوانید با خیال راحت آن را در غذا بریزید.
- به نظر میرسد بهترین همراه این غذا ماست موسیر و سبزی خوردن است. به این ترتیب، هم ارزش تغذیهای وعدهتان افزایش مییابد و هم گروههای مختلف غذایی را در یک وعده دریافت خواهید کرد.
- بهترین نوشیدنی همراه یتیمچه به دلیل آنکه این غذا عطر و طعم خاصی دارد، آب معمولی یا نهایتاً یک لیوان شربت آبلیمو البته با کمترین مقدار شکر است.
- این غذا وعده مناسبی برای شام می باشد.
- در ماه رمضان غذای مناسبی برای افطار می باشد.
- بادمجان حاوی اگزالات می باشد. بنابراین ، افراد مبتلا به بیماریهای کلیوی ( ماننده شنگ های دستگاه ادراری) و نیز سنگ کیسه صفرا ، باید در مصرف آن احتیاط نمایند.
- میزان پتاسیم بالا و سدیم پایین موجود در بادمجان سبب شده که این ماده غذایی در افراد مبتلا به پرفشاری خون منعی نداشته بلکه مفید می باشد.
- این غذا حدود ۳۰% تا ۵۰% از انرژی مورد نیاز روزانه یک فرد بزرگسال را تامین می کند.