یخمه ترش
یخمه ترش، غذایی که پر از میوههای تابستانی است یخمه ترش، یک نوع غذای محلی است که متعلق به شهر اصفهان می باشد. این غذای اصیل اصفهانی طعم شیرین و عالی دارد و با گوشت طبخ می شود. معمولا در اکثر دستور پخت های ایرانی وقتی گوشت جزو مواد اولیه باشد، حتما پیاز نیز همراه آن باید در طبخ مورد استفاده قرار گیرد، اما در این نوع غذای محلی از پیاز استفاده نشده است. طعم این خوراک شیرین است و طعم بخصوصی دارد که کاملا با دیگر غذاهای محلی ایرانی متفاوت است.
استفاده از مواد اولیه خاص و مکمل یکدیگر در طبخ این غذا باعث شده است که یخمه ترش جزو پرخاصیت ترین خوراک ها برای سلامتی و شادابی باشد. در واقع وجود انواع مواد معدنی و پروتئین ها در مواد یخمه ترش چون فیبر، کلسیم، زینک، آهن، فسفر، کولین، سلنیوم، پروتئین، ویتامین های A ،B ،C ،E و… خواص و مزایای این غذا را چند برابر کرده است.
از جمله مهم ترین خواص یخمه ترش برای سلامتی می توان به افزایش انرژی و شادابی، رفع کم خونی، استحکام استخوان ها و دندان ها، جلوگیری از پوکی استخوان، بهبود عملکرد مغز و جلوگیری از آلزایمر، رفع استرس و… اشاره کرد. می توانید این غذا را با نان سنگک میل کنید و از طعم بی نظیر یخمه ترش لذت ببرید و هم به سلامتی خود کمک کنید.
پیشنهاد می شود این غذا را در پاییز یا زمستان تهیه کنید زیرا فقط در این دو ماه به موجود است و می توانید از این غذا لذت ببرید. به دارای گوشت خشک و کرکی است که طعمی ترش و تقریباً گس دارد.با این حال وقتی به پخته میشود بو و طعمی بسیار خوش دارد.
از دیگر غذاهای معروف و خوشمزه اصفهان می توان به حلیم شیر، کوفته نخودچی، کباب حسینی، کشک و بادمجان، کاله جوش و کاچی اشاره کرد.
مواد لازم
- گوشت گوسفند: ۳۰۰ گرم
- آلو: ۲۰۰ گرم
- برگه زردآلو: ۱۵۰ گرم
- برنج: ۲ استکان
- به متوسط: ۳ عدد
- آب: ۶ لیوان
- شکر: نصف استکان
- نمک : به میزان لازم
- زردچوبه : به میزان لازم
- فلفل سیاه: به میزان لازم
مراحل پخت
- مرحله ۱
گوشت گوسفندی خرد شده را با کمی آب و زردچوبه در قابلمه بر روی حرارت متوسط قرار دهید تا گوشت نیم پز شود.
- مرحله ۲
سپس به خرد شده، آلو و برگه آلوها را به قابلمه اضافه کنید و مخلوط نمایید.
- مرحله ۳
برنج را بشویید و سپس به مواد قابلمه اضافه کنید و کمی نمک و فلفل سیاه نیز داخل ظرف بریزید.
- مرحله ۴
بعد از پختن کامل مواد، حرارت را خاموش کنید و مواد را آرام آرام بکوبید تا کامل له شود.
- مرحله ۵
همزمان با له کردن مواد، هسته های آلو را نیز در زمان کوبیدن مواد خارج کنید.
- مرحله ۶
حالا شکر(شیره خرما) را اضافه کنید و دوباره قابلمه را بر روی اجاق گاز با حرارت ملایم قرار دهید تا شکر در مواد حل شود.
- مرحله ۷
بعد از گذشت ۱۰ دقیقه، اجاق گاز را خاموش کنید.در این مرحله غذای شما آماده است.
دستور تکمیلی این غذا
- می توانید به جای شکر، از شیره خرما نیز استفاده کنید. در این صورت بعد از کوبیدن مواد، شیره خرما را بر روی یخمه ترش بریزید و نیازی به حرارت مجدد نیست.
- میزان شیرینی یخمه ترش بستگی به ذائقه و سلیقه شما در طبخ غذاها دارد. می توانید میزان شکر و یا شیره خرما را تعیین کنید.
- می توانید برای خارج کردن درست هسته آلوها، در زمان قبل از ریختن آن در قابلمه، تعداد آن ها را تعیین کنید تا در زمان کوبیدن مواد، هسته های آلو را کاملا طبق تعداد موردنظر خارج کنید.